جوشکاری چیست ؟
عمل ایجاد پیوند بین اتم های دو جسم را جوشکاری میگویند این پیوند میتواند بین دو فلز هم جنس یا غیر همجنس باشد یا همین طور میتواند بین دو جسم غیر فلزی باشد.
عمل جوشکاری میتواند با حرارت یا بدون حرارت با فشار یا بدون فشار با ماده کمکی یا بدون آن فرایند خود را انجام دهد. جوشکاری از لحاظ ذوب به دو دسته تقسیم میشود:
- جوشکاری ذوبی
- جوشکاری غیر ذوبی
جوشکاری ذوبی چیست ؟
یکی از روش های جوشکاری که مبنی بر ذوب کردن فلز است گفته میشود در جوشکاری ذوبی برای اتصال دو فلز به یکدیگر نقاط اتصال را ذوب کرده و سبب اتصال میشود تا زمانی که سرد شود و درهنگام انجماد اتصال برقرار میشود.
کاربرد جوش کاری ذوبی بسیار گسترده است و برای قطعات پلاستیکی و سرامیکی نیز میتوان از آن استفاده کرد در این روش از جوش کاری انرژی مورد نیاز به دو وسیله ودو منبع الکتریکی و شیمیایی تامین خواهد شود.
در این روش از جوشکاری به دنبال ذوب کردن فلزات می رویم ، فلزات جامد در نقطه ذوب از نظر ساختار اتمی و مولکولی تغییر میکند و این کار سبب ایجاد ذرات ریز درون ساختاری مانند اتم و مولکول که بتواند آزادانه تر در سطح مورد نظر برای جوشکاری جابه جا شوند .
نکات مهم و کلیدی برای انجام جوشکاری ذوبی
- دمای کارکرد تجهیزات مورد استفاده باید بیشتر از نقطه ذوب قطعاتی که قصد جوش دادن آنها را داریم باشد.
- توانایی ذوب کردن فلز به صورت کنترل شده را داشته باشید.
- میزان گرمای تولیدی توسط این قسمت بستگی به معیار های مختلف دارد از همین رو بهتر است دمای تولیدی آن به خوبی قابل کنترل باشد تا از وقوع مشکل جلوگیری شود.
- تنظیم صحیح انرژی پرتو لیزر چرا که اگر این میزان انرژی بیش از حد باشد سبب تبخیر شدن فلز خواهد شد.
روش های جوشکاری ذوبی
- جوشکاری با گاز اکسیژن و سوخت :
در این روش برای ذوب کردن فلز از گاز اکسیژن و سوختنی که همراه آن می سوزد استفاده میشود.
- جوشکاری با قوس الکتریکی :
در این روش برای ذوب کردن فلز از قوس الکتریکی استفاده میشود. الکترود وظیفه تولید حرارت را دارد برای تغذیه الکترود از یک موتور محرک با سرعت ثابت استفاده میشود و میزان جریان مورد نیاز بستگی به حجم کار دارد
- جوشکاری مقاومتی :
در این روش برای ایجاد گرمای ذوب از مقاومت الکتریکی استفاده میشود در حالی که دو فلز در کنار هم را تحت فشار قرار میدهد .
مزایای استفاده از جوشکاری ذوبی چیست ؟
- یکی از پرکاربردترین شیوه های اتصالات دائم در فلزات است
- این روش از جوشکاری کاربرد متنوعی دارد که میتوان برای اتصالات قطعات در موقعیت های مختلف مورد استفاده قرار میگیرد
- قابلیت جابجایی راحت تجهیزات و مواد اولیه
- برای اتصال قطعات ضخیم که نیاز به جوشکاری چند لایه دارند مناسب است
انواع جوشکاری ذوبی عبارتند از:
- جوشکاری زیر پودری
- چوشکاری پلاسما
- جوشکاری لیزری
جوشکاری غیر ذوبی چیست ؟
جوشکاری غیر ذوبی به نوعی جوشکاری گفته میشود که در آن قطعات بدون این که ذوب شوند به یکدیگر اتصال پیدا میکنند در این روش قطعات اوسط حرارت یا بدون آن در هم فروریخته و متصل میشوند.
در این جوشکاری حالت جامد یا غیر ذوبی پیوستگی قطعات بدون ذوب فلز انجام میشود و هیچ ماده ای به عنوان پر کننده استفاده نمیشود در این روش باعث میشود فلزات مواد اولیه خودشان را از دست ندهند و به دلیل حرارت دهی دچار آسیب نشوند.
روش های اجرای جوشکاری غیر ذوبی عبارتنداز :
جوشکاری نفوذی
اتصال تیتانیوم و سایرآلیاژ ها با استفاده از جوشکاری نفوذی صورت میگیرد با استفاده از جوشکاری ذوبی برای اتصال آلیاژ ها نمی توان در نزدیک فلز پایه مقاومت اتصالی ایجاد نمود.
جوشکاری اصطحکاکی
در این روش از طریق تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی انجام میشود در این روش قطعه ها نزدیک میشوند سپس گرمای زیادی به وجود می آید و سبب پدید آمدن حرکت دورانی میشود.
جوشکاری اصطحکاکی به دو دسته تقسیم میشود
- لحظه ای
- مداوم
جوشکاری آهنگری
جوشکاری آهنگری یا همان جوشکاری پتکه ای از قدیمی ترین انواع جوشکاری غیر ذوبی محسوب میشود که توسط آهنگران مورد استفاده قرار میگیرد در گذشته از این روش برای ساخت لوله های فولادی و مخازن تحت فشار استفاده میشود اما در حال حاضر با استفاده از حرارت فشار و روش های جدید این جوشکاری سبب دچار تغییر شده است.
جوشکاری فشار سرد
این روش سابقه ای طولانی دارد از انواع این جوشکاری میتوان به جوشکاری غلطکی اشاره کرد که با استفاده از آن میتوان ورق های فلزی را به صورت پیوسته و با سرعت بالا جوشکاری کرد.
مزایای جوشکاری غیر ذوبی چیست ؟
- فلزات سبک را میتوان با جوشکاری غیر ذوبی انجام داد.
- هیچ نوع فلز پرکننده لحیمی در این جوشکاری به کار برده نمیشود.
- انجام این جوشکاری نیازی به جوشکار ماهر ندارد.
- و در این روش میتوان فلزات غیر مشابه را به هم متصل کرد.
- دراین روش به دلیل این که فلز ذوب نمیشود عیوب ناشی از جوشکاری ذوبی نیز پدیدار نمیشود.
- استفاده از این روش از نظر اقتصادی مقرون بصرفه است.
- با این روش تغیرات فیزیکی در نقطه اتصال فلز کاهش می یابد.
- برخلاف جوشکاری ذوبی در این روش در نقطه اتصال عنصر هیدروژن که عاملی برای شکستگی است وجود ندارد.
کلام آخر
جوشکاری عمل ایجاد پیوند بین اتم های دو جسم را جوشکاری میگوند این پیوند میتواند بین دو فلز هم جنس با غیر همجنس باشد یا همین طور میتواند بین دو جسم غیر فلزی باشد.
عمل جوشکاری میتواند با حرارت یا بدون حرارت با فشار یا بدون فشار با ماده کمکی یا بدون آن فرایند خود را انجام دهد. جوشکاری از لحاظ ذوب به دو دسته تقسیم میشود جوشکاری ذوبی و جوشکاری غیر ذوبی